Saturday, May 1, 2010

Trans fats အညာသားမ်ား ဆီစားၾကသည္

ငယ္ငယ္က ေႏြရာသီ ေက်ာင္းပိတ္ရင္ ဇာတိရြာကို သြားလည္ေနက်။ အိမ္တိုင္းမွာ ဆီၾကိတ္တဲ့ဆံု ဆိုတာရွိတယ္။ သစ္ပင္ၾကီးၾကီးရဲ႕ ေအာက္ေျခပင္စည္ကိုျဖတ္၊ ေျမမွာစိုက္၊ အလည္မွာ တြင္းေပါက္တခု ထြန္းျပီး၊ ဆီဆံုလုပ္တာပါ။ ဆံုထဲကို ေျမပဲျဖစ္ျဖစ္ ႏွမ္းျဖစ္ျဖစ္ထည့္၊ သစ္က်ဥ္ေပြ႕မွာ ၀ါးကုိင္းတပ္ျပီး ႏြားတေကာင္ကို ဆြဲခိုင္းတယ္။ ဆံုေအာက္ေျခမွာ သစ္သားျပားၾကီးကို ခြေထာက္လုပ္ ေထာက္ထားျပီး၊ ၀ါးကုိင္းနဲ႔ ဆက္ေပးတာမို႔ ႏြားက ပတ္ျခာလည္သြားတယ္။ သစ္သားျပားၾကီေပၚမွာ တက္စီးလိုက္ရတာ ေပ်ာ္စရာေကာင္းတယ္။ ၾကာေတာ့ ႏွမ္းကေန ႏွမ္းဆီ၊ ေျမပဲကေန ေျမပဲဆီေတြ ထြက္လာျပီ။ လူၾကီးေတြက ဆီစစ္စစ္က ေမႊးတယ္လို႔ေျပာတာကို နားမလည္တတ္တဲ့ အရြယ္ကေပါ့။

တခ်ိန္က ဗမာျပည္ဟာ တကယ္ကို ဆီကိုေရခ်ိဳး၊ ေဆးရိုးမီးလွံဳဘ၀မွာ ရွိခဲ့တာပါ။ ဆီဆံုေခတ္ကေန ဆီစက္ေခတ္ ေရာက္ေတာ့ အမ်ိဳးမ်ိဳးအေထြေထြေသာ ဆီဆိုတာေတြ ေပၚလာတယ္။ ေျမပဲထဲ၊ ႏွမ္းထဲ၊ တျခားအေစ့အဆံေတြ ေရာရေတာ့တဲ့ေခတ္ ေရာက္လာတယ္။ ေခတ္ဆိုတာ ဘယ္ေလာက္ သစ္လာလာ အညံ့ေတြေရာပါလာရင္ မေကာင္းဘူး။ ခုေတာ့ ဆီကိုေရခ်ိဳးဘို႔ ေနေနသာသာ လက္ဖက္ကိုဆမ္းဘို႔ေတာင္ မေလာက္ေတာ့ပါ။ အဖြါးဆိုရင္ ထန္းသီးမႈတ္ အေနေတာ္ထဲမွာ လက္ဘက္ကို သိပ္ထည့္၊ အေပၚက ဆီစစ္ကို ဆမ္းျပီး၊ အၾကာၾကီး သိမ္းထားတယ္။

အရင္တံုးက တိရစၧာန္အဆီထက္ အသီးအႏွံဆီက ပိုေကာင္းတယ္လို႔ ေျပာခဲ့ၾကတယ္။ အခုမဟုတ္ေတာ့ပါ။ က်န္းမာေရးနဲ႔ မသင့္တဲ့ ဆီေတြဆိုတာ အဂၤလိပ္လို Trans fats or trans fatty acids လို႔ ေခၚတယ္။ (ထရန္႔-ဆီ) ဟာ ၀ါေစ့ဆီ၊ ပဲပုတ္ေစ့ဆီေတြကေန ထုတ္တာပါ။ လူေတြ သမားရိုးက် စားသံုးခဲ့ၾကတဲ့ဆီကို လူေတြကဘဲ ျပဳျပင္ျပီး၊ (ထရန္႔-ဆီ) လုပ္ၾကတာပါ။ သမားရိုးက်ဆီကို (ဟိုက္ဒရိုဂ်င္) ထပ္ေပါင္းထည့္လိုက္တာတဲ့။ စလုပ္ခဲ့သူက ဂ်ာမန္လူမ်ိဳး။ ၁၉၀၂ ကေပါ့။

အဲလိုလုပ္လိုက္ေတာ့ ဆီက ျပစ္သြားတယ္။ ျပစ္ေတာ့ လြယ္လြယ္ေျပာရရင္ အသံုးခံတာေပါ့ဗ်ာ။ ဒီဆီနဲ႔ ေၾကာ္တဲ့ အစားအေသာက္ကလည္း အရသာတမ်ိဳး ထူးလာေစတယ္တဲ့။ ျပန္ျပန္လဲ သံုးႏိုင္လို႔ တြက္ေျခ ကိုက္ေသးတယ္။ မကုိက္တာကေတာ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ပါ။ နာမည္ၾကီး “(ကိုလက္စေထာ) ဆိုး” တိုးေစတယ္။

(ကိုလက္စေထာ) ကလည္း အဆိုး(LDL) နဲ႔ အေကာင္း(HDL) ဆိုျပီး၊ ႏွစ္မ်ိဳးႏွစ္စား ရွိတာဘဲ။ လူေတြနဲ႔ အေတာ္ တူတယ္ မဟုတ္ပါလား။ လူဆိုးေတြ ၾကီးစိုးရင္ ရပ္ရြာနာတယ္၊ တိုင္းျပည္ ႏံုျခာတယ္ မဟုတ္လား။ ဆီဆိုးေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္းျပီး၊ Stroke (စထုပ္ခ္) ရႏိုင္တယ္။ ဆီးခ်ိဳအမ်ိဳးအစား (၂) ရမယ္။ အသက္ တိုတယ္။ ေနာက္ျပီး အ၀လြန္တာ၊ အသဲ၊ ကင္ဆာ၊ (အဇာမိုင္ယာ) ေရာဂါေတြကိုလည္း ျဖစ္ေစမယ္။ ေၾကာက္စရာၾကီးပါ။ (အဇာမိုင္ယာ) ဆိုတာက နာမည္ၾကီး ေဟာလီ၀ုဒ္ မင္းသားကေန ႏွစ္ထပ္ကြမ္း (ေအာ္စကာ မဟုတ္ပါ) သမတ ျဖစ္လာခဲ့သူ (ေရာ္နယ္-ရီဂင္) အသက္ၾကီးေတာ့ ျဖစ္ရရွာတာမ်ိဳး ေျပာတာ။

ဒီလို မေကာင္းပါရက္နဲ႔ (ထရန္႔-ဆီ) ဘာလို႔ ေပၚျပဴလာျဖစ္လာလဲဆိုတာ သိဘို႔လိုတယ္။ ၁၉၉၀ (ေရြးေကာက္ပြဲ အေၾကာင္း ေျပာမွာ မဟုတ္ဘူးေနာ္) အရင္က (ထရန္႔-ဆီ) မေကာင္းတာကို သိပ္မသိၾကဘူး။ သူငယ္ခ်င္းတို႔၊ လင္မယားတို႔လို ေပါင္းၾကည့္မွ သိတာမ်ိဳးေပါ့။ အစိုးရဆိုရင္ ေကာင္း-မေကာင္း (၄) ႏွစ္နဲ႔ အကဲျဖတ္ႏိုင္တယ္။

လူစားတာေတြထဲမယ္ ကဇီဓါတ္ (ကာဗြန္ဟိုက္ရိတ္)၊ သား-ငါး (ပရိုတင္း) နဲ႔ ဆီ-အဆီ (ဖက္) ဆိုတဲ့ သံုးမ်ိဳးကို ယွဥ္ၾကည့္ရင္ တဇြန္းခ်င္း တူတာေတာင္ ဆီ-အဆီ ကေနရတဲ့ (ကလိုရီ) ဟာ က်န္တဲ့အုပ္စုေတြထက္ ႏွစ္ဆမက မ်ားတာ။ လူတေယာက္ဟာ ကိုယ္လိုတဲ့ (ကယ္လိုရီ) ရဲ႕ ဆယ္ပံုတပံုေက်ာ္ဟာ (ထရန္႔-ဆီ) ကေန ရတာဆိုရင္ေတာ့ မေကာင္းပါ။ အစစ္မဟုတ္တာ ၂၅% ေရာလို႔ကေတာ့႕႕႕။

အစားအေသာက္ေတြမွာ အဆီ ဘယ္ေလာက္ပါတယ္ဆိုတာ ေရးျပီးမွ ေရာင္းရမယ္လို႔ ဥပေဒထုတ္တဲ့ တိုင္းျပည္ေတြမွာဆို သတိထားႏိုင္ပါမယ္။ ဘာဥပေဒမွ ဂရုမစိုက္တဲ့ ႏိုင္ငံဆိုရင္ ကံသာလ်င္ အမိ၊ ကံသာလ်င္ အဖ၊ သေဘာထားျပီး၊ တရားနဲ႔သာ ေျဖေပေတာ့။ “အမိအဖ ဆိုတာ တျခားဟာ မရွိေစသင့္ပါ။”

သူမ်ားကိုဘဲ အျပစ္မေျပာနဲ႔ဗ်ိဳ႕။ (ထရန္႔-ဆီ) ျဖစ္ေအာင္မလုပ္ဘဲ နဂိုကတည္းက (ထရန္႔-ဆီ) ပါတဲ့ဆီေတြဆိုတာလည္း ရွိပါတယ္။ ႏြားႏို႔၊ အမဲ-ဆိတ္-သိုးအဆီ၊ ေထာပတ္၊ (မာဂ်ရင္း)။

ဇာတိျမိဳ႕ရြာကေန ခ်င္းေတာင္ဖက္က ျဖတ္ထြက္လာရတံုးက ကားလမ္းေဘးမွာ ေက်ာက္ဆံုထဲကို ခ်င္းႏွမ္းမဲမဲေတြတည့္၊ ၾကည္ေပြ႕ကုိင္ျပီး၊ လက္နဲ႕မေမာမပမ္း ေထာင္းကာ၊ ဆီျဖစ္လာေအာင္ လုပ္ေနတဲ့ ခ်င္းမၾကီးေတြ ျမင္ခဲ့ရဘူးတယ္။ စိတ္မေကာင္းဘူး။ ခုခ်ိန္မွာ (ကပီး) တို႔ အဲလို ဆီေထာင္းႏိုင္ေသးရဲ႕လား။ ကြ်န္ေတာ့္ရြာမွာေတာ့ ဆီဆံုေပ်ာက္တာ ၾကာခဲ့ပါျပီေကာ။

(ဂလိုဘယ္လိုက္ေဇးရွင္း) နဲ႔အတူပါလာတဲ့ အစားအေသာက္ေတြမွာ (ထရန္႔-ဆီ) ေတြပါတယ္။ (ဖရင့္ခ်္-ဖရိုင္း)၊ (ဒူးနတ္)၊ (ပက္စ္ထရီ)၊ (ပီဇာ)၊ (ကြတ္ကီးစ္)၊ အာလူး(ခ်စ္ပ္)၊ (ကင္ဒီ-ဘား)၊ ဟမ္းဘာဂါ၊ ၾကက္ေၾကာ္၊ (ေပါ့ပ္ကြန္)၊ (မာဂ်ရင္း-စတစ္)၊ ႕႕႕။

ကဲ ႕႕႕ (မက္ေဒၚနယ္)တို႔၊ (ေကအက္ဖ္စီ)တို႔၊ (ပီဇာ)တို႔ သြားစားႏိုင္သူမ်ား ကံေကာင္းပါေစ။

Dr. တင့္ေဆြ
၉-၄-၀၉
၁-၅-၂၀၁၀
မွတ္ခ်က္။ (ကပီး) ဆိုတာ ခ်င္းစကားနဲ႔ ညီမ၊ အမ၊ အေဒၚ စသူေတြကို ခင္ခင္မင္မင္ ေခၚတာပါ။

No comments:

Post a Comment